Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

01 April 2010

Betol ke seksa jadi cikgu?

Assalamualaikum semua..salam sejahtera..pagi-pagi ni pas baca Berita Harian tadi,rasa tertarik sangat dengan tajuk seksa jadi cikgu?..lepas tu Jawa Rangers pulak buat tajuk perbincangan pasal tajuk ni...

hmmm...sebagai bakal guru dan dah menjalani praktikal semester yang lepas,saya nak jugak bagi pandangan..yelah..tak best jugak dengar bile ada pendengar yang selamba je cakap cikgu keje cuma beberapa jam je..bila waktu kelas die ngajo,pastu leh rehat2..cuti banyak dan banyak masa senggang...adoi...sabar jelah dengan kenyataan tu ye..

sebenarnye bukan lah seksa menjadi seorang guru..tapi hargailah kami..mungkin ye nampak kami hanya mengajar beberapa waktu sehari..mungkin 12 jam seminggu..tapi banyak lagi kerja yang kami lakukan di luar waktu mengajar tu..sebelum mengajar,malam-malam sebelum punch card pagi-pagi kat sekolah,kami guru-guru dah bertungkus lumus mencari bahan untuk rancangan mengajar..yelah,takkan nak masuk kelas tanpa perancangan..nanti jadi tak tentu arah la kelas kami tu nanti..dan lepas mengajar tu,kami buat refleksi pengajaran..nak pastikan pengajaran kami dapat diperbaiki..dan tambah dengan kerja rumah pelajar...bila sampai waktu peperiksaan,bertungkus lumus untuk membuat soalan ataupun membantu penyediaan kertas soalan..lepas tu kene tanda kertas,key in markah tu..bukan sikit ye..beratus...maybe sekelas 40 orang..tapi bukan kita hanya ajar sekelas...banyak ye...

tambahan pula,bagi pekerja pejabat biasa,bila deal dengan orang perseorangan,dalam satu-satu masa deal sorang je..layan kerenah sorang je..diorang tunggu turn untuk deal dengan orang-orang pejabat..tapi guru,dalam satu masa,deal dengan 40 orang pelajar. 40 ragam berbeza..40 kehendak berbeza...bayangkan lah..bukan mudah ye...tu hanya pelajar..ibu bapa mereka pun tugas kami juga untuk menghadapi kerenahnye..tekanan sikit kadang-kadang..

ok,kata cuti banyak ye...time cuti sekolah,kami tak duduk senang dengan keluarga ye...ada kelas tambahan..bawa pelajar berkhemah..bawak pelajar ke pertandingan-pertandingan..sukan ke..kursus lagi ke sana ke mari..kadang-kadang cuti dihabiskan dengan kursus je..haa...kalau orang lain,cuti adalah cuti..kalau depa pegi bekerja dikira 'overtime'..dapat sikit lebih gaji if keadaan memerlukan..guru takde 'overtime'..betul tak?so,tak bolehla samakan guru dengan pekerjaan lain..

tu belum cerita semua fail-fail pelajar yang guru kena pastikan diupdate..rekod pelajar,surat-surat berkaitan,semualah diletakkan di bawah tugas guru..kadang-kadang menyebabkan guru tak dapat fokus pada pengajaran mereka...bukan mudah ye mendidik pelajar ni..mengajar memang semua orang boleh..cakap-cakap dan sampaikan bagi pelajar dengar,semua pon tau kan..tapi mendidik dengan kaedah pengajaran yang betul,dengan memastikan pelajar menerima pengajaran,penggunaan [sikologi yang betul..semua tu hanya guru yang betul-betul terlatih dan minat saja yang InsyaAllah boleh...

panjang cite kalau nak cakap pasal ni..tapi yang pasti,bukanlah seksa jadi guru..gembira kalau tengok pelajar berjaya..ilang penat lelah..lebih-lebih lagi bile pelajar ingat kita lagi..cuma harap bebanan guru difahami..dan guru tidak dipandang rendah oleh yang lain..penghargaan masyarakat tu cukup rasenye bagi kami...

(semoga saya dapat jadi guru yang baik,bertanggungjawab dan dihargai..Amin..doakan saya)

3 comments:

zirconia said...

setuju ngn shidah! smoga kte dpt b'thn dgn sume cbrn nnt & jd ckgu yg baik =)

cambesje said...

bek cegu~~

Anonymous said...

tahniah untuk bakal guru...semoga dapat merealisasikan segala kehendak dan kemahuan kerana sekali kita jadi guru maka selamanya kita guru...salamat datang ke alam perguruan..jangan mudah putus harap kerana cabarannya amat berliku..Jawapannya hanya satu : SABAR.

doakan kami....

Lilypie Maternity tickers
 
 

Designed By Blogs Gone Wild!